Psykologien bag magiske korttrick

Hemmeligheden bag magiske korttricks er muligvis ikke så hemmelig længere. I denne artikel kan du lære om psykologien bag de imponerende korttricks, og du kan endda lære om hvordan du kan imponere dine venner og familie med fede tricks med kort. 

Artisterne påvirker folks beslutningsevne uden at de ved det 

En canadisk undersøgelse har vist hvordan visse omstændigheder kan påvirke folks beslutningen, selvom at de føler at de har frit valg på alle hylder. Studier viser at folk har mest tendens til at vælge valgmuligheder, som fanger mest opmærksomhed, men uden at de ved hvorfor de gør det. 

I den canadiske undersøgelse gik Olson op til 118 forskellige personer på gaden og bad dem om at vælge et kort ved at kigge en enkelt gang, mens han blandede et kortspil. Selve blandingen af kortene tog et halvt sekund, men Olson brugte en teknik, til at gøre et af kortene til et ”målkort”, som skal forstås at det stod ud i mængden. Omkring 98 procent af deltagerne valgte det kort, men ni ud af ti adspurgte rapporterede at de havde frit valg. 

Derefter designede de canadiske eksperter en lignende undersøgelse, men i digital version, og her var det kun omkring 30 procent af deltagerne, der valgte ”målkortet.” Dette skyldtes at sociale og omstændighedsfaktorer ikke havde en finger med i spillet. Ved trylleshow kan publikum blive påvirket af kunstnerens personlighed, deres forventninger i forhold til opsætningen og presset til at vælge et kort hurtigt. 

Det handler om distrahering

Måske ved du det allerede, men når det kommer til kort trick og andet trylleri, handler det også om at distrahere publikum. Fx kan du tage korttricket hvor du kan uddele fire esser, som om det var ren magi. Det ville være fedt at kunne gøre på 44Aces, men det er en helt anden historie. 

Når du starter med dette trick, skal du først lægge de fire esser øverst i kortspillet og vende dem med billedsiden nedad. Herefter skal give fem spillere fem kort hver, samt give kort til dig selv. Du skal snakke om spillekortene, mens du deler dem ud, så du distraherer publikummet. Herefter skal du vise kortene. Nu sidder fire spillere med et es hver. 

Efter at du har vist kortene, skal du lægge kortene ned på bordet igen med billedsiden nedad. Herefter skal du samle kortene ind og placere dem på toppen af bunken. Du må ikke ændre på kortenes rækkefølge, og hvis du gør det korrekt, vil esserne være fordelt mellem de 20 øverste kort i bunken. Det vil sige at de er kort nummer fem, ti, femten og tyve.

Nu skal du igen dele fem kort ud til hver af bordets fem spillere, og give kort til dig selv, men du skal sørge for at du er den sidste, som får kort. Til sidst, skal du vende kortene for at afsløre at du sidder med de fire esser på hånden. 

Vi ser hvad vi vil 

Magi handler også om at vi ser, hvad vi gerne vil se. Det skal betyde at magi fungerer, på grund af at folk tror på det. Fx har der været studier hvor studerende har set et show, og bagefter er de blevet spurgt om hvordan de tror det blev udført. Et højt antal af de studerende troede reelt at det var på grund af kunstnerens overnaturlige evner.